– Et høyt læringstrykk, i en hyggelig og trygg atmosfære er ifølge Grethe Lande Nyborg et par av ingrediensene som skal til for å skape et godt sertifiseringskurs i vip24.

Og Grethe vet en hel del om oppskriften. I over ti år har hun holdt kurs i å bruke vip24 for å kartlegge interesser og personlige preferanser.

– Kursene har et ganske intenst løp, men jeg har inntrykk av at folk elsker det. Man oppdager hvor godt man kan bli kjent med en person gjennom en profil. Hva som motiverer dem og hva som gir energi. Knekker du den koden besitter du et veldig godt verktøy.

Snart sertifisert selv

Wenche Jallen jobber til daglig i NAV Nannestad. Bak seg har hun flere år som ansatt i ulike tiltaksbedrifter. Wenches første møte med vip24 var da hun fikk en avdelingsleder som var sertifisert i programmet.

Seks år senere har hun snart gjennomført sertifiseringskurset selv.

– Jeg husker hun brukte vip24 veldig bevisst for å bli kjent med hver enkelt av oss og hvordan hun satte opp teamene på arbeidsplassen. Siden da har jeg sett på vip24 som et fantastisk verktøy, forteller Wenche.

Deler erfaringer

I dag jobber Wenche som jobbspesialist i NAV. Hovedfokuset er å hjelpe mennesker tilbake i arbeidslivet. Vip24programmet har vist seg å være en god samtalestarter i møte med disse menneskene.

Som en del av sertifiseringen har Wenche og de andre kursdeltagerne jobbet praktisk med verktøyet med flere testkandidater.

På kursets andre og siste samling, ofte kalt erfaringssamlingen, møtes de åtte kursdeltagerne for to dager med interaktiv veiledning, diskusjon og oppgaveløsning.

Ellen Simensen fra Ringerike Karrieresenter sitter ved siden av Wenche.

 

– I dag har vi brukt mye tid på å se på de ulike testkandidatene og diskutere sammen. Siden vi møttes sist har alle fått kjenne på hva som kan være utfordringene, forteller Ellen.

Wenche nikker. De to kvinnene har en ulik arbeidshverdag, men jobber begge med å løfte og utvikle mennesker på hver sin måte.

– Jeg tror vip24 brukes i stor grad etter hva du allerede har i ryggsekken av veiledningsmetodikk. Det gjør at det å være på kurs blir veldig spennende. Hver enkelt tenker forskjellig og da er det interessant å plukke opp deres synspunkter, mener Wenche.

Å skape sammenheng

– Målet er alltid å få med alle og å skape en hyggelig atmosfære. Vi jobber mye i gruppe, hvor deltagerne får tid til å utforske og jobbe sammen, forteller kursleder Grethe.

Selve grunnlaget for kurset bygger på interesse- og preferanseprofilen.

– Det handler mye om sammenhengen mellom hvem du er og hva du vil. Noen ganger snakker våre interesser og preferanser samme språk, mens andre ganger trekker de i ulike retninger. Da må man som veileder være kreativ.

Denne kreativiteten, samt det å se sin egen profil som veileder i sammenheng med veisøkeren er blant de tingene Grethe opplever mange kursdeltagere får en aha-opplevelse til.

Det er mange bits and pieces, men på kurset jobber vi nettopp med å skape en sammenheng for alle. Og når de først knekker disse kodene har de fått tilgang til et veldig godt verktøy.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Comments are closed.